Hem (Sw)

Kartor över Dieselverkstaden och omgivningar

Den nationella sf-kongressen 2013, Swecon 2013, heter Fantastika 2013. Dieselverkstaden i Sickla (i Nacka) är ett nytt kulturcentrum mycket nära Stockholms centrum. För att anmäla sig, se Medlemskap.  Den som vill veta mer om sf-kongresser rekommenderas att gå in på hemsidan för förra årets Swecon, Kontrast 2012 och läsa kongressrapporter där, t ex de som uppmärksammades i en pristävling för utmärkt kongressrapport.

Kongressen startar på fredagen kl 17.00 och avslutas på söndagen 17.00. Fast sedan blir det Dead Dog Party som börjar 18.00 på Bishop’s Arms, Bellmansgatan 12.

Tänker du ta med barn? Meddela oss i förväg om vi ska se till så att det finns en barnhörna med aktiviteter. Barnpassning kan vi inte ta på oss, så för små barn måste en vuxen vara med.

Vill du sälja böcker? Kontakta tomas.cronholm at gmail.com så försöker vi ordna plats vid bokbord.

 

Kongressen är slut

Varmt tack till alla som deltog! Det märktes att alla som deltog i programpunkterna var engagerade och intresserade, både de på scenen och i publiken. Antalet deltagare blev till slut 413 (obs korrigerat 131027). Nu ser vi fram mot kommande kongresser, se här i vänsterspalten, inte minst nästa års Swecon, Steampunkfestivalen i Gävle. Men innan dess: Skriv gärna en rapport från Fantastika 2013! Länk till rapporten läggs på fliken Rapporter, om länken skickas till tomas.cronholm at gmail.com. En bra rapport kan också vinna pris, Vittfarnepriset!

Författare och böcker som nämnts på programpunkter kan vara svåra att uppfatta. Därför lägger vi upp listor med dessa på fliken Boktips, men är förstås beroende av att få in dem. Skicka till tomas.cronholm at gmail.com, Fanac-listan eller Fantastikas faceboksida.

Här finns nu också länkar till nyhetsbladet Fandoms Fantastikanytt som förtjänstfullt producerades av Karl-Johan Norén. Nummer 1. Nummer 2. Nummer 3.

Måns Björkman som höll i workshoppen om Quenya har varit vänlig nog att skicka sina bilder som pdf; här finns de! (Rättade 131025)

Daniel Pargman has written about his workshop and lecture Scenarios and Environmental Impacts of the Information Society on his blog.

 

(Nästan) slutgiltigt program

Här finns programmet (dock inte längre). Klicka på programpunkten för deltagare och beskrivning. Det kan fortfarande bli ändringar så det kan vara bra att följa länken ofta.

 

Cirkelns författare kommer

Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg kommer till Fantastika 2013! Snart kommer också den tredje delen i Engelsforstrilogin, och arbetet med att göra film har påbörjats. De kommer att delta i bland annat författarfika där man kan prata med dem och i paneldiskussion om hur det är att göra film av berättelsen.

 

Mer i programmet

Just utlagt är några programpunkter om Philip K. Dick, Heavy Metal & SF, Literary agents and editors och om skillnaden mellan SF och fantasy, se Program. Men det kommer mer!

 

Programmet

Vi närmar oss Fantastika 2013, och vi som jobbar med programmet är nästan klara med alla programpunkter. Därför har vi lagt ut ett smakprov på programpunkter under fliken program. Vi fyller på med mer allteftersom det blir klart.

Ett antal författare, förlag och organisationer kommer att finnas på plats och sälja böcker. Också listan på dessa uppdateras allteftersom, se fliken bokbord.

 

Äkta människor – Lars Lundström

Lars Lundström, författare till tv-serien Äkta människor, kommer att bli intervjuad på Fantastika 2013.

 

Fantastikamössan!

Fantastikamössan kan beställas genom att sätta in 115 kronor på plusgirokonto 58 95 27-1, och samtidigt skicka ett email till tomas.cronholm at gmail.com med uppgift om namn och postadress.

Alternativt meddelar man mig (Tomas) eller Carolina ( cgomez at comhem.se) att man vill köpa en vid något möte i Stockholm där vi kan tänkas dyka upp, och köper en kontant för 100 kronor.

Så här ser den ut på delar av kommittén.

 

Michael Cobley kommer till Fantastika 2013!

Den brittiske SF-författaren Michael Cobley kommer tack vare sponsring från SF-bokhandeln och förlaget Orbit. Han har skrivit en trilogi om “first contact”, kallad Humanity’s Fire, som innehåller “Avatars na’avi, som de skulle vara“. Han har också skrivit en fantasytrilogi, Shadowkings, och noveller som finns samlade i Iron Mosaic.

 

Karin Tidbeck vann William L. Crawford Fantasy Award

Karin Tidbeck har vunnit 2013 års William L. Crawford Fantasy Award för sin novellsamling Jagannath: Stories (Cheeky Frawg Books). Kongresskommittén gratulerar! Samlingen är också recenserad i januari-februari-numret av Interzonedär hon också presenteras med en lång intervju. I februarinumret av Locus är Jagannath: Stories med i  2012 Recommended Reading List. Samlingen har nu (14 augusti) också nominerats till World Fantasy Award! Och novellen “Augusta Prima” har nyligen (24 augusti) vunnit i Short Form-kategorin av SF & F Translation Award.

 

John Meaney kommer till Fantastika 2013!

SF-bokhandeln och förlaget Orion sponsrar så att den brittiske SF- författaren John Meaney kommer att delta på Fantastika 2013. John Meaney är mest känd för sina space opera-romaner, och som Thomas Blackthorne skriver han thrillers satta i en nära framtid.

 

Lavie Tidhar vann World Fantasy Award 2012

Lavie Tidhars roman Osama har vunnit World Fantasy Award vid World Fantasy Convention i Toronto 1-4 november. Priset delades ut av en jury.

 

Swecon 2013

På Uppsalakongressen Kontrast 5 oktober bestämdes att Fantastika 2013 blir det årets nationella svenska sf-kongress, Swecon 2013.

 

Mer priser till hedersgästerna

The British Fantasy Society har delat ut priser: The 2012 British Fantasy Awards har gått till:

Romankategori: Among Others av Jo Walton

Kortroman (novella): Gorel and the Pot Bellied God av Lavie Tidhar

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s